De vijf tibetanen – bron van de jeugd

De vijf Tibetanen zijn een serie oefeningen die bij regelmatig uitvoeren een verjongend effect zouden hebben. Ze verhogen dus je energie en laten je je de hele dag beter en lekkerder voelen. Daarnaast zijn ze zijn ook nog eens makkelijk te onthouden en je kunt ze opbouwen. Wie ongeveer een maand lang iedere dag de oefeningen zo”n kwartiertje doet, voelt zich inderdaad uitzonderlijk prettig in zijn vel: “jonger en beter.

Goed bewaard geheim

De oefeningen zijn afkomstig van Tibetaanse monniken, die ver van de bewoonde wereld in de bergen van de Himalaya leefden. Deze monniken geven de oefeningen al eeuwenlang door aan volgende generaties. De oefeningen en houdingen hebben veel weg van yoga houdingen en hebben een gunstige uitwerking op de chakra’s, dit zijn de energiebronnen van het lichaam en stimuleren een goede werking ervan waardoor het lichaam energiek en fit blijft.

Dagelijks enkele minuten

Door dagelijkse de 5 tibetaanse oefeningen voor enkele minuten uit te voeren zou je energie toenemen, een beter geheugen krijgen, haargroei stimuleren, betere spijsvertering, je jonger voelen. Om te beginnen zou je de oefeningen 1-5 keer kunnen doen en dit langzaam opvoeren tot je iedere dag elke oefening 21 maal kan herhalen.

Oefening 1
Met armen zijwaarts en handpalmen naar beneden, ontspannen schouders en armen en schouders op één lijn. Draai om je lichaamsas met de klok mee. Richt je blik niet op iets, maar laat ongefocussed het landschap voorbijflitsen, al draaiende, zoals de Sufi”s doen.. Volgend op het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.

Oefening 2
Lig plat op de vloer met de armen langs je lijf. Handpalmen naar beneden gericht. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en samen met je benen, terwijl je je knieën gestrekt houdt. Tijdens het uitademen laat je eerst je hoofd zakken en vervolgens je benen. Ontspan en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen.

Oefening 3
Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik.

Oefening 4
Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Na afloop even liggen en drie maal diep adem.

Oefening 5
Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je staartbeen op en kom zo in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven.
Ga na afloop liggen en haal rustig adem.

Na afloop van alle oefeningen, ga je enkele minuten op je rug liggen om te ontspannen. Zorg dat je licht en rustig ademhaalt en let op alle nieuwe gewaarwordingen in je lichaam.

 

Oefening 6: de geheime Tibetaan
De vijf Tibetanen zijn niet compleet, zegt men. Er is nog een zesde oefening die we hier afgebeeld zien. Plaats handen op de knieën, buig de knieën, benen wijd. Geheel uitademend met de handen op de knieën de onderbuik volledig intrekken. Adem vasthouden, dus totaal uitgeademd staan en dan de buikspieren heen en weer trekken, alsof je inadement, zodat een soort vacuüm ontstaat. Deze beweging met de buikspieren 9 maal herhalen. Dan langzaam inademen.
Voor al deze oefeningen geldt dat je ze eigenlijk eerst onder leiding moet leren. Doe ze in het begin langzaam en vooral steeds met de volle aandacht, en ga niet over de grenzen van het eigen lichaam!

 

 

Meer weten?
Onder de naam Peter Kelder is het boek Fontijn der jeugd uitgebracht waarin dit uitvoerig wordt beschreven.