Theeschenkerij en theemuseum

De Theefabriek is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het pittoreske dorpje Houwerzijl, in het noordwesten van de provincie Groningen, aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer. Het is Nederlands enige theemuseum, met de meest uitgebreide theekaart ter wereld en heeft een een geurige theewinkel.

In het voorjaar van 1989 vertelde Jeroen van Inkel in zijn radioprogramma het verhaal van een wedstrijd, met als hoofdprijs een kerk in Houwerzijl, een klein dorpje in Noordwest-Groningen, voor het symbolische bedrag van 1 gulden (45 eurocent). Om aan de wedstrijd mee te kunnen doen moest een origineel en degelijk plan worden bedacht om van het leegstaande kerkgebouw een toeristisch-recreatief bedrijf te maken.

Een paar (ex-)studenten uit Groningen hoorden de uitzending bij toeval. Ze hadden altijd al iets gehad van “Later als we groot zijn… boerderijtje… theeschenkerijtje…”. Het plan van een unieke combinatie van Nederland”s enige theemuseum, een theeschenkerij met (wellicht) de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige theewinkel, werd geboren. Dat plan is op papier gezet, financieel onderbouwd en opgestuurd naar een commissie van wijze mannen en vrouwen.

Bezoek de website

Adresgegevens:
Hoofdstraat 15
9973 PD HOUWERZIJL
0595 572053