Wadlopen

Wadlopen in het waddengebied

Voor u is er een mogelijkheid om met het waddengebied kennis te maken door te gaan wadlopen in Groningen. Deze milieu-vriendelijke vorm van recreatie brengt u in een ongekend wijds landschap, op een moment dat de natuurelementen ons daar toelaten.

Zij bepalen op het wad het levensritme en ieder die zich in dit getijdenlandschap wil begeven zal zich hier aan moeten aanpassen. Als u eens wilt wadlopen moet u goed gezond zijn en over een behoorlijke conditie beschikken.

Wadlopen

Wadlopen betekent het betreden van het wad bij laagwater. De wadlopers lopen door slik, over zandplaten en over mosselbanken, die voor een groot deel onder water liggen. Bij een groot aantal tochten moeten diverse geulen worden doorwaad, waarbij het water zelfs tot de borst kan komen. De moeilijkheidsgraad van de tochten is afhankelijk van het doel van de tocht, maar vooral van de weersomstandigheden. Bijvoorbeeld harde noordwestenwind stuwt het water op en bemoeilijkt het lopen.

In Nederland is het mogelijk tussen het vasteland en de eilanden Terschelling, Ameland, Engelsmanplaat, Schiermonnikoog, Simonszand en Rottumeroog te lopen. De tocht naar Terschelling is alleen geschikt voor zeer ervaren lopers, en die naar Rottumerplaat is vanwege de bescherming van de natuur niet toegestaan. Ook tussen Texel en Vlieland wordt door enkele zeer avontuurlijk ingestelde wadlopers gelopen.

Sinds 1963 zijn de gidsen van Stichting Wadloopcentrum Pieterburen al reeds actief. Er is een grote keuze uit verschillende soorten wadlooptochten, van een lichte zwerftocht bij het haventje van Noordpolderzijl tot een lange oversteek naar een waddeneiland. Bijzonder zijn de “Specials”: een combinatie die begint met een stukje varen gevolgd door een wadlooptocht naar Schiermonnikoog. Na een kort verblijf op dit eiland brengt de boot van de Stichting Wadloopcentrum de deelnemers weer naar de vaste wal. Ook is er een cultuur-wadlooparrangement, een combinatie van een fraaie wadzwerftocht met een bezoek aan de Menkemaborg. De Stichting Wadloopcentrum Pieterburen heeft voor ieder wat wils, en organiseert eventueel op verzoek groepstochten op maat.

Meer informatie en boekingen:

bron: wadlopen wikipedia