Ecostay de IJsvogel

Midden in de uiterwaarden van de IJssel, vlakbij de oude Hanzestad Kampen, ligt ecostay de IJsvogel. Bijzonder en uniek overnachten in een woonark met een unieke ligging in het gat van Stoter: je waant je midden in de natuur, terwijl je binnen 10 minuten met je fiets in hartje Kampen staat.

De ark is makkelijk te bereiken omdat het aan de Zwolseweg ligt en er een parkeerplaats voor de deur is. Je loopt over een 80 meter lange steiger door het riet naar je eigen voordeur. Je waant je dus echt ver weg in de natuur.

De ark wordt in de directe omgeving omringt door riet en watervogels die het gat van stoter bevolken. De ecostay bestaat uit een woonkamer en een slaapkamer. Douche en wc grenzen aan de slaapkamer. Er is een terras waar je met mooi weer lekker van de zon kunt genieten. Maar ook van achter de ramen heb je prachtig uitzicht op het meer en zie je de zon achter de oude binnenstad wegzakken. In principe is de Ijsvogel bedoeld voor twee personen, maar doordat er een slaapbank in de woonkamer staat, kun je er ook met vier personen terecht. De woonark is gelegen op slechts 5 minuten fietsen van het NS-station.

Veel natuurschoon

In de lente maak je de paringsdansen van futen, meerkoeten, zwanen en eenden mee. In de zomer zie je de jonge vogels soms letterlijk uit het ei kruipen omdat hun ouders vaak in de buurt van de ark nestelen. Na het uitkomen van de eieren is het een “gekrakeel” van jewelste, want al die jonge diertjes leren hier zwemmen en het zoeken naar eten. Dit natuurschoon is vanachter de ramen goed te volgen, maar er is ook mogelijkheid tot buiten zitten op ons unieke houten terras. In de winter strijken de meest bijzondere trekvogels neer om even uit te rusten van hun lange tocht naar het zuiden. Niet zelden stoppen ze hier om de hele winter te blijven. Het meer wordt dan, naast de vaste bewoners, bevolkt door ganzen, kuifeenden en andere trekkers. Afgelopen winter zagen we hier zelfs een keer een roerdomp in het riet zitten. Deze vogel laat zich normaalgesproken niet snel zien, maar miste zijn camouflage omdat het riet was platgeslagen door de hevige sneeuwval.

De woonkamervan de IJsvogel

De woonkamer is ruim opgezet. Grote ramen geven uitzicht op het meer en de oude Hanzestad Kampen. Naast basisvoorzieningen als een tweepersoonsbank, een eettafel met vier stoelen en een salontafel zijn er een werktafel, een breedbeeldtelevisie met dvd-speler en een pc met internetverbinding aanwezig. Verder staat er een ruim assortiment aan boeken, dvd’s en spelletjes in de kast, waardoor de ecostay ook aantrekkelijk is op regenachtige dagen. In de woonkamer is een kleine keuken aanwezig zodat er maaltijden kunnen worden bereid. Hier zijn onder meer een koelkast, een tweepits kookplaat, een oven, een waterkoker en een koffiezetapparaat aanwezig. En natuurlijk zijn er ook pannen, borden, kopjes enzovoorts.

Slaapkamer

In de slaapkamer staat een tweepersoonsbed. Aansluitend aan deze kamer zijn er een toilet en een douche. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig. In principe is de IJsvogel bedoeld voor twee personen. Maar de comfortabele tweezitsbank in de woonkamer kan worden uitgetrokken tot tweepersoonsbed waardoor er ruimte is voor vier personen. Daarnaast is er een campingbedje te leen.

Buiten

Op mooie dagen is het mogelijk om er op uit te trekken met de kayak die we bij de ark hebben liggen. Het meer is nagenoeg stroomvrij en er is genoeg te zien. Ervaren peddelaars kunnen een tochtje op de IJssel wagen. Hier staat echter wel een stevige stroming. Peddels zijn aanwezig en voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen hebben we zwemvesten te leen. Op dagen met weinig wind kun je lekker buiten in de zon zitten op het unieke houten terras met uitzicht op het water en de oude Hanzestad Kampen. Er zijn strandstoelen, een tafel en een parasol aanwezig om hier optimaal te kunnen genieten op een warme zomerdag. Maar ook op een wat koudere dag kun je hier zitten met een van de heerlijk warme fleecedekens om je heen. “s Avonds kun je vanaf het terras de zon achter de stad zien wegzakken.

De omgeving

Naast het genieten van de rust en ruimte van ecostay de IJsvogel zelf is er veel te zien en te doen in de omgeving. Aan de overkant van de IJssel ligt de Hanzestad Kampen met haar historische binnenstad. Tussen de 12e en de 16e eeuw bloeide de Hanze. Dit machtige verbond zorgde door handel en ontdekking voor grote rijkdom in de late middeleeuwen. In Kampen zijn er nog veel sporen te zien die doen denken aan die tijd. Daarnaast zijn er in de stad verschillende leuke winkeltjes, een theater, een bioscoop met filmhuis en in de zomer kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes. In de stad en omgeving zijn verschillende musea zoals het Stedelijk Museum  Het stedelijk museum is gevestigd in het oude Raadhuis van de stad in de Oudestraat. Er worden verschillende wisselexposities tentoongesteld, maar er is ook een vaste collectie te zien. Dit is in vier hoofdthema’s ingedeeld: religie, het huis van oranje, water en rechtspraak.  het Tabaksmuseum Kampen kende in vroeger tijden een rijke cultuur in het maken van sigaren. Inmiddels is deze traditie bijna helemaal verdwenen. In de Voorstraat vind je de laatst overgebleven sigarenfabriek van de stad: De Olifant. Er worden regelmatig rondleidingen door de fabriek georganiseerd. Aan de botermarkt is het Tabaksmuseum gevestigd. Hier kun je een idee krijgen van de manier waarop sigaren vroeger met de hand werden gedraaid en vind je een van de langste sigaren ter wereld. Het Ikonenmuseum (link) Het Ikonenmuseum van de Alexander stichting voor Russisch-orthodoxe kunst is gevestigd in een historisch pand aan de Buitennieuwstraat. Er zijn ongeveer 150 ikonen van de 16e tot de 19e eeuw te bewonderen. Deze zijn onder andere afkomstig uit Rusland, Bulgarije, Roemenie, Ethiopië en Griekenland. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselende exposities rond bepaalde thema’s. Het ikonenmuseum van Kampen herbergt een van de grootste ikonencollecties van Nederland.

Vlakbij Kampen ligt het 4000 hectare grote gebied Kampereiland. Dit gebied maakt deel uit van Nationaal Landschap IJsseldelta. In het landschap kronkelen oude rivierarmen van de IJssel en maken van het gebied een grillig verdeeld stuk land. Historische terpboerderijen geven het landschap een extra speciaal karakter. Een van deze boerderijen is omgebouwd tot museumboerderij. Het is in geheel authentieke staat teruggebracht. Bezoekers kunnen hier een duik nemen in de historie van het kampereiland. Ze kunnen terecht in de expositieruimte, in het voorhuis (waar een collectie klederdracht wordt getoond) en ze kunnen op de deel een film bekijken over het gebied en haar geschiedenis. De drie prachtige oude stadspoorten Cellebroederpoort Deze poort werd in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd. Aan de ene kant kijkt hij uit over de stad, aan de andere kant over het plantsoen. Ooit stond hij op een andere plek: dichter bij de oude stadskern. Hij heette toen nog Horstpoort. Maar in de tijd van de Hanze breidde de bevolking en de stad zich zodanig uit dat de poort in 1465 moest worden verplaatst naar Ebbingestraat. Op dit moment dient de poort als studentensociëteit. Hij is alleen van de buitenkant te bekijken. De 
Cellebroederpoort
staat aan de 2e Ebbingestraat 1
 Broederpoort De Broederpoort werd ter vervanging van een eerdere Broederpoort gebouwd in 1465. Deze poort stond aan de Broederstraat bij de Burgwal, maar ook dit monument moest 1465 verplaatst worden naar een nieuwe locatie. Hij staat aan
3e Ebbingestraat 1 en is alleen te bezichtigen als er een expositie is. Koornmarktspoort De Koornmarktspoort werd in de eerste helft van de 14e eeuw gebouwd. Het economisch zwaartepunt van Kampen lag voor 1448 bij deze poort. In dit jaartal kreeg de stad haar brug over de Ijssel. Op het plein achter de poort (de Koornmarkt) werden koren verhandeld. Hier staat ook de imposante Bovenkerk. Ook deze poort is alleen te bezichtigen tijdens exposities en de Koggewerf Hanzestad Kampen levert een van de meest meest tastbare bewijzen uit de ‘Hanzetijd’. Sinds een aantal jaar ligt hier een reconstructie van een Kogge in de buitenhaven. Het voorbeeld voor dit schip werd gevonden in de Flevopolder. Het is gebouwd op de ‘Koggewerf’ door deskundigen en hun leerlingen. Het zeewaardige houten schip uit de 14e eeuw trok er met nog honderden anderen op uit om handelsbetrekkingen tussen de verschillende Hanzesteden mogelijk te maken. De schippers heten Ommelandvaarders. De tochten die de schepen ondernamen waren gevaarlijk, de omstandigheden primitief. Ommelandvaarders voeren helemaal naar de Oostzeelanden met hun betrekkelijk grote vracht. De schepen waren 15 tot 30 meter lang. De kamper Kogge ligt in de buitenhaven nabij de Koggewerf. Hier worden rondleidingen verzorgd en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de expositieruimte waar onder andere vondsten uit de late middeleeuwen zijn tentoongesteld. In de videozaal kunnen ze op een film zien hoe het schip is gebouwd. Daarnaast wordt er nu gewerkt aan een vissersschuit uit 1890: een pluut en staat er een reconstructie van een middeleeuws Brunneper huisje. Voor kinderen worden speurtochten uitgezet waardoor ze op speelse wijze kennis kunnen maken met de tijd van hun voorvaderen. Aan de IJsselkade ligt nog steeds een deel van de Bruine vloot: een imposante vloot van authentieke klippers, tjalken en zeilaken. Je kunt ze huren om een tocht te maken naar het IJsselmeer, de Friese meren of zelfs naar de Waddenzee. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon langs lopen om ze te bekijken.

Tussen de Wederiklaan en de Flevoweg is een Heemtuin gevestigd. Deze tuin wordt sinds 1980 op ecologische wijze beheerd door Æbe Poutsma en geeft een beeld van de flora en fauna van deze streek. De tuin is gratis te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Op zaterdagmiddag worden er regelmatig wandelingen verzorgd. Voor meer informatie beheerder Æbe Poutsma, tel. 06- 48138385

Er zijn verschillende mooie wandelroutes en fietstochten naar dorpen in de omgeving. Zo ben je met de fiets heel snel in Wilsum of Zalk en kun je ook naar Elburg. In de buurt van Kampen ligt een Unesco werelderfgoed: Schokland, eiland op het droge. Dit is een combinatie van cultuurhistorie en natuur en staat symbool voor het Nederlandse leven met het water. Het museum van Schokland ligt op middelbuurt, een van de laatste woonterpen van het gebied. Het leven op schokland was zwaar voor de bewoners omdat het land zo geïsoleerd in de zee lag. Door zware stormen en kaalslag werd het leven op Schokland op den duur onhoudbaar. In 1859 werd besloten door Willlem 3 dat het eiland moest worden ontruimd. Toen het gebied in 19.. werd drooggelegd voor de realisatie van de Noordoostpolder ontstond er een eiland op het droge.

Binnen een straal van 25 km liggen onder andere de volgende natuurgebieden: Bonenburg, Bosgebied De Dellen, De Haere, Nationaal Park De Weerribben, Merengebied De Wieden, Vogelreservaat Kamperhoek, Ketelmeer en Vossemeer, Schokland-Schokkerbos, Urkerbos, Vogeleiland en Vreugderijkerwaard. En dit is nog maar een kleine greep in het aanbod van natuurgebieden in de buurt. Op www.natuurkaart.nl kun je alle gebieden uitgebreid bestuderen. Maar ook dichterbij kun je van het natuurschoon genieten. Je kunt bij ons een kayak huren om mee over het omringende meer te peddelen en het natuurschoon van dichtbij mee te maken. Als je rustig en stil vaart, heb je kans om meerkoeten, futen en ganzen van dichtbij uit de kayak te bekijken. Wees wel voorzichtig met zwanen, nesten en/of vogels met jongen. We willen deze watervogels niet in hun natuurlijke omgeving storen. Meer informatie vindt u in onze uitgebreide informatiemap die voor je klaarligt in de IJsvogel.

Reserveren

De IJsvogel is te huur per weekend, week of midweek. De prijs is afhankelijk van de tijd van het jaar en de lengte van het verblijf. Hoe langer je blijft, hoe groter de korting.

Voor details over onze tarieven, meer informatie en uw reservering neem contact met ons op.

De stichting De ecodee foundation stimuleert ecotoerisme en natuurontwikkeling.

Faciliteiten

  • Wifi
  • Open haard
  • DVD
  • TV
  • Radio
  • Magnetron
  • Vaatwasser
  • Bad
  • Jacuzzi
  • Sauna
  • Kampvuur
  • BBQ
  • Fietsen

Bezoek de website