Vlieland

Oost-Vlieland Dijkhuizen

Het mooie Waddeneiland Vlieland is over de Waddenzee per veerboot te bereiken via Harlingen. Vlieland is klein, heeft mooie duinen en een sterke branding. Het is autoluw. Tijdens de anderhalf uur durende overtocht voelen de meeste vakantiegangers het al, maar zodra zij voet zetten op Vlieland, weten ze het zeker: het is hier anders.

De zandplaat de Richel  en het dorp liggen in het oosten, de natuur -in de vorm van een enorme kale vlakte en een smal duingebied- in het midden en het westen.

Oost-Vlieland

Daarnaast is er de historische Dorpsstraat van Oost-Vlieland met gezellige terrasjes, cafés en winkeltjes. In het dorp bevinden zich verscheidene monumentale panden, waardoor het dorp een sfeerbeeld oproept van een honderd jaar geleden. De winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden houden het dorp echter levend.

Camping Stortemelk

Een camping waar men nog écht kampeert in tenten. Camping Stortemelk. Dicht bij de elementen, in een natuurlijk duingebied, slechts een duinenrij verwijderd van het Noordzeestrand en rondom alleen maar weidse luchten. Waar altijd een frisse zeebries staat, waar jong en oud onvergetelijke vakanties beleven en niemand hoeft uit te leggen waarom het alweer de zoveelste keer is dat hij of zij er komt. Behalve een prachtig kampeerterrein aan de kust met uitgebreide faciliteiten is Stortemelk een uitgelezen vakantiebestemming voor liefhebbers van muziek en kleinkunst en van sport en spel. We zijn geopend van 1 april tot 1 oktober. U bent van harte welkom.

Bezienswaardigheden: Vliehors, Dorpsstraat,

Zandvlakte de Vliehors

De Vliehors is een zandvlakte aan de westzijde van Vlieland. met z”n 25 vierkante kilometer is het de grootste zandvlakte van Noord-West Europa. “s Zomers is het droog en reikt het oogverblindende witte zand tot aan de horizon. In de wintermaanden kan hij ook overspoeld worden door de zee. Een deel van de Vliehors is militair gebied. Door de week oefent hier de luchtmacht. De Vliehors is dan afgesloten voor publiek. Midden op de Vliehors staat het Reddingshuisje . Dit is tegenwoordig ingericht als juttersmuseum.

De Vliehors word ook wel ‘de Sahara van het Noorden’ genoemd. Ooit lag hier in de buurt een later door de zee verzwolgen dorp. U kunt een tocht over De Vliehors maken in een aangepaste truck. De zandvoorraad op de Vliehors en de overheersende westenwinden zorgden voor de vorming van het hoogste duin op de Waddeneilanden:  het veertig meter hoge Vuurboetsduin, met daar bovenop de vuurtoren.

Festivals op Vlieland

into the great wide open

 

Bezoek de website