Nationaal Park het Lauwersmeer


Nationaal Park Lauwersmeer biedt prima wandelmogelijkheden. U vindt er een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door wuivende rietvelden, langs prachtige orchideeenveldjes en door jonge bossen.

Overnachten

Verder vindt u rond Nationaal Park Lauwersmeer enkele tientallen andere overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, pensions, “bed en brochje”, bungalowparken en campings. De mogelijkheden varieren van eenvoudig tot zeer luxe. U vindt er voor elk wat wils.

Lauwersland

Het Nationaal Park Lauwersmeer vormt het hart van het Lauwersland, het noordelijkste deel van Nederland. Het Lauwersland kenmerkt zich door mooie, nog goed intact gebleven terp- of wierdedorpen en eindeloze vergezichten. U kunt er heerlijk fietsen, wandelen en varen.

Windsurfen

Om te surfen, kunt u op vier verschillende locaties in het Lauwersmeergebied terecht. Het Lauwersmeer is onder windsurfers vermaard vanwege de combinatie van ondiep water en goede wind. De volgende locaties zijn aangewezen als surfgebied: Hoek van de Bant, Oostmahorn (veel visnetten, moeilijk start), stranden Lauwersoog, stranden nabij natuurdorp Suyderoogh. Let op: bij elke locatie staat met borden duidelijk aangegeven waar u wel en waar u niet mag surfen!

Vogeltrek

Nationaal Park Lauwersmeer bruist van het leven. Op het open water, in de uitgestrekte velden, ruige rietkragen en jonge bossen wemelt het van de vogels.  Twee keer per jaar staat het Lauwersmeergebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Maar er is meer te beleven. In de herfst herbergen de bossen tal van bijzondere paddestoelen. En liefhebbers van zon en watersport komen ’s zomers aan hun trekken op en rond de stranden. Welk seizoen u ook kiest voor een bezoek, het is nooit echt druk.

Roofvogels spotten

De slechtvalk, de havik en de buizerd; in de winter kunt u in het Lauwersmeergebied veel roofvogels bewonderen. Ga mee met de boswachter van Staatsbosbeheer en laat u voorlichten over het leven van deze imposante vogels.

Meer informatie

Informatie over dit gebied vindt u bij de VVV’s in Dokkum en Zoutkamp en bij de folderposten van de VVV’s in de regio.
Bovendien liggen er in de nabije omgeving nog twee prachtige Nationaal Parken: Schiermonnikoog en het Drents-Friese Wold. Ook deze parken zijn, net als alle andere Nationale Parken in Nederland beslist een bezoek waard.

Bezoek de website