Gasthuizen en hofjes Groningen

Gasthuizen en hofjes

Het woord gasthuizen is het Groningse equivalent van wat in andere steden veelal met een hofje wordt aangeduid. Oorspronkelijk waren gasthuizen instellingen die gericht waren op de verzorging van zieken en ouderen.

Ofwel een plaats waar vreemdelingen konden overnachten. De oudste gasthuizen waren kerkelijke stichtingen, later werden ze ook door welgestelde burgers gesticht. Op deze pagina zullen wij een aantal van deze unieke mooie gasthuizen in Groningen beschrijven.

Middengasthuis aan de kleine Rozenstraat

Het middengasthuis aan de Kleine Rozenstraat stamt uit 1873. De naam Middengasthuis verwijst naar het feit dat de bewoners voor de meeste andere gasthuizen “te minvermogend” waren, maar voor het diaconiegasthuis “te goed”. Daardoor betaalde men een relatief laag inkomen. In totaal werden er 21 “woonkamers” gebouwd van gemiddeld ruim 20 m² en ook nog een soort conciërgewoning. Een paar jaar later werd het complex nog uitgebreid met 6 huisjes aan de Kleine Rozenstraat.

Bezoek het Wikipedia voor een compleet overzicht van Gasthuizen in Groningen

De Prinsentuin

In de stad Groningen is achter de Prinsenhof de Prinsentuin (of Prinsenhoftuin) gelegen. Deze renaissancetuin (1626) bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus. Met behulp van heggetjes zijn twee letters aangebracht, een W en een A. Dit zijn de beginletters van de stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.

De tuin is aan de kant van de Turfsingel afsloten door middel van een hoge muur. Aan één zijde is nog een stukje van het blauwe muurtje te zien, dat ooit weer bovenop deze muur stond. Het blauwe muurtje, dat in de Franse tijd is aangebracht, moest voorkomen dat men drank over de muur gooide toen de Prinsenhof een militair hospitaal was. In de muur aan de Turfsingel bevindt zich de uit 1731 daterende Zonnewijzerpoort, die in 1953 werd hersteld. De poort ontleent zijn naam aan de zonnewijzer die erboven is aangebracht. De Latijnse tekst bij de zonnewijzer betekent: De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.

bron: Wikipedia

 

Bezoek de website