ANWB Mergellandroute

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische toertocht en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland, namelijk Zuid-Limburg. De Mergellandroute is een geliefde en vaak gereden route voor vakantiegangers door het Limburgse heuvelland met een lengte van 110 kilometer per auto en motor of circa 125 kilometer per fiets.

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische toertocht en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland, namelijk Zuid-Limburg. Ook is deze Mergellandroute is een geliefde en vaak gereden route voor vakantiegangers en motorrijders door het Limburgse heuvelland met een lengte van 110 kilometer per auto en motor of circa 125 kilometer per fiets.

Mergellandroute per auto, motor of fiets

De autoversie volgt de bruine bordjes. De fietsvariant volgt daar waar ze afwijkt van de autoversie, de groene bordjes. Ze is niet 110 km lang zoals de bordjes aangeven, maar 130 km. Voor wie een verkorte versie van 72 km wil fietsen met de Sibbergrubbe, de Cauberg en de Geulhemmerberg als finale: zie Rondje Mergelland.

Een folder (met kaartje en beschrijving) kun je krijgen bij de VVV van Zuid-Limburg en de kantoren van de ANWB. Om de Mergellandroute te beginnen kan je als startpunt bijvoorbeeld het station Valkenburg nemen. Je kunt hier (eventueel) goed parkeren en zit je direct op de route als je aan de achterkant (=noordkant) langs de spoorlijn richting westen (=Maastricht) gaat. Je wordt dan eerst over het noordelijk deel geleid (1/5 van de route). Wie op het zuidelijk deel wil beginnen, gaat vanuit Valkenburg de Cauberg op en blijft daarna rechtdoor de hoofdweg richting Maastricht volgen. Na de afdaling van de Rasberg, nog voor Maastricht, zie je een routebordje linksaf.
Overnachten nabij de Mergellandroute

Alternatief Genieten biedt een groot scala aan leuke overnachtingen nabij de Mergellandroute:

Speciaal voor de bikers

Voor de motorrijders onder ons raden we aan een aantal nachten op een camping te overnachten en daarbij is het nog leuker om een camping te zoeken die speciaal is ingericht voor motorrijders. Meer hiervan is te vinden op website van Mergellandroute Limburg

GPS Tracks Mergellandroute

GPS-track Mergellandroute van deze route. Op Pad reed onlangs de Mergellandroute op de fiets. Op de website van everytrail is de Mergel heuvelland route at EveryTrail ook te downloaden.

Bezoek de website